Majstrovstvá Európy v Gijóne, Španielsko

18.09.2021 22:44

Posledné preteky tejto sezóny sa uskutočnili 18.-19.9. v historickom meste na španielskom pobreží Atlantického oceánu Gijón. Táto destinácia hostila preteky inline alpine premiérovo, avšak organizátori pripravili podujatie na úrovni, na ktorom nemohol chýbať napríklad živý prenos z pretekov či veľkolepá ceremónia pri vyhlasovaní víťazov. Na tomto podujatí sa sezónou 2021 rozlúčila aj slovenská výprava a to skutočne ukážkovo. Okresaná zostava 7 pretekárov, ktorými boli Ema Nogová, Matúš Noga, Barbora Tichá, Lenka Keselá, Barbora Liptáková, Šimon Lipták a Marek Noga si odniesla nielen množstvo umiestnení v elitnej šestici, ale aj dva cenné kovy!

V sobotu sa uskutočnili najprestížnejšie preteky slalomu, po ktorom nasledovala atraktívna tímová súťaž. V doobednom slalome sa nádej na dobré výsledky začala črtať už v prvom kole, v ktorom naša najlepšia pretekárka Lenka Keselá obsadila 5. miesto v kategórii žien. Druhé kolo, ktoré sa išlo v rovnakej trati ako prvé, však dokázala ešte zlepšiť a vďaka tretiemu najlepšiemu času druhého kola si zabezpečila miesto na pódiu a bronzovú medailu. Vynikajúcimi výsledkami jej sekundovali Matúš Noga na 4. mieste v kategórii juniorov a Ema Nogová na 6. mieste v kategórii junioriek. Medzi klasifikovaných sa zaradila ešte Barbora Liptáková 10. miestom a Barbora Tichá 12. miestom (obe v kategórii žien). Šimon Lipták (muži) a Marek Noga (masters) nedokončili prvé kolo.

Výsledky Majstrovstiev Európy v slalome tu a tu

Úspechy zo slalomu dodali našim jazdcom motiváciu aj do poobednej tímovej súťaže, ktorej sa za Slovensko zúčastnili Barbora Liptáková, Lenka Keselá, Matúš Noga a Šimon Lipták. Všetci štyria jazdci predviedli fantastické jazdy už v prvom kole, po ktorom figurovali na bronzovej pozícií. Ani v druhom kole náš tím nezaváhal a po dvoch rokoch sa mohol opäť tešiť zo zisku bronzovej medaily podobne ako na Majstrovstvá sveta v Barcelone. Nad slovenské sily boli iba dominantní Nemci, ktorí si opäť prišli po zlato a veľmi silní Španieli na striebornej priečke.

Výsledky Majstrovstiev Európy v tímovej súťaži tu

V nedeľu si jazdci zmerali sily v dlhších oblúkoch, keďže na programe boli Majstrovstvá Európy v obrovskom slalome. Slovensko sa opäť v nabitej konkurencii nestratilo a odnieslo si až tri 6. miesta. Vďaka dvom konštantným jazdám si toto umiestnenie zabezpečil Matúš Noga v kategórii juniorov a Lenka Keselá v kategórii žien. V kategórii mužov si popredné umiestnenie vyjazdili Šimon Lipták najmä vďaka vynikajúcej druhej jazde, po ktorej sa posunul o 4 preičky z 10. na spomínané šieste miesto. Klasifikovaná bola ešte Ema Nogová na 10. mieste v kategórii junuriek, Marek Noga na 7. mieste v kategórii masters a Barbora Liptáková na 14. mieste v kategórii žien. Barbora Tichá preteky nedokončila.

Výsledky Majstrovstiev Európy v obrovskom slalome tu a tu

Fotogaléria tu

Späť